Jajecznica z łososiem i gorgonzolą

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Najlepszą jajecznicę robi zdecydowanie mój tato. Koniecznie lekko ściętą, z szynką i cebulką. Ja mam dzisiaj dla Was troszkę inną wersję, moim zdaniem nie gorszą, bo w końcu przygotowaną „sposobem taty” . Podczas jej przygotowywania bądźcie cierpliwi, a jestem pewna, że efekt końcowy zadowoli Was w stu procentach.

Składniki (na dwie porcje):

5 jajek

50 ml mleka

150 g wędzonego łososia

50 g gorgonzoli

6 rzodkiewek

3 łyżki posiekanego szczypiorku

2 cebule dymki

Łyżka oliwy z oliwek lub masła

Pieprz

Wykonanie:

Na patelni roztapiamy masło lub oliwę i na małym ogniu podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę. Gdy się zeszkli (a nie przypali 😉 ) dodajemy pokrojonego łososia. W między czasie w misce dokładnie roztrzepujemy jajka z pieprzem oraz mlekiem. Dodajemy pokruszoną w drobne kawałki gorgonzolę, posiekany szczypiorek oraz pokrojoną w drobną kostkę rzodkiewkę. Ponownie energicznie mieszamy składniki. Masę jajeczną wylewamy na patelnię i trzymamy na ogniu przez krótką chwilę do momentu, aż spód zacznie się ścinać. Po tym czasie zdejmujemy patelnię z ognia i zdecydowanymi ruchami mieszamy naszą jajecznicę począwszy od brzegów. W razie potrzeby ustawiamy ponownie patelnię na chwilę na palniku, ściągamy, mieszamy i tak do skutku, aż do uzyskania ulubionej konsystencji. Podajemy natychmiast

P.S. Zrezygnujcie z dodatku soli 🙂

~Pâte

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Categories: Jajka, Śniadania | Tagi: | 2 Komentarze

Zobacz wpisy

2 thoughts on “Jajecznica z łososiem i gorgonzolą

  1. Wyszła taka kremowa 🙂

Dodaj odpowiedź do Ervisha Anuluj pisanie odpowiedzi

Blog na WordPress.com.