Makaron z łososiem i gorgonzolą

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Łosoś, szpinak, gorgonzola i orzechy włoskie… Zdecydowanie jedno z moich ulubionych połączeń. Nie pierwsze tego typu i na pewno nie ostatnie 🙂 Dzisiaj w połączeniu z makaronem i kremowym sosem. Dla mnie- obiad idealny. 

Składniki (na dwie porcje):

spora garść drobno posiekanych orzechów włoskich

3 łyżki sezamu

150 g szpinaku (świeżego lub mrożonego)

150 g wędzonego łososia

70 g gorgonzoli

150 ml śmietanki kremówki lub jogurtu naturalnego/śmietany

dwa żółtka

4 ząbki czosnku

pół posiekanej drobno papryczki chilli

szczypta soli, łyżeczka pieprzu, pół łyżeczki papryki słodkiej, pół łyżeczki papryki ostrej

200 g makaronu

łyżka masła

+ opcjonalnie dwie łyżki startego parmezanu

Wykonanie:

W dużym garnku, w dużej ilości osolonej wody gotujemy al  dente makaron według instrukcji na opakowaniu. Na suchej patelni prażymy drobno posiekane orzechy włoskie oraz sezam, aż nabiorą złotego koloru.  Po tym czasie przesypujemy je do osobnego naczynia, a na tej samej patelni roztapiamy masło i krótko podsmażamy posiekany drobno czosnek oraz papryczkę chilli. Następnie dodajemy szpinak. Gdy pomniejszy już swoją objętość, a cała woda odparuje, dodajemy do niego gorgonzolę. Gdy ser będzie w połowie roztopiony dorzucamy pokrojonego w długie paski łososia, zmniejszamy gaz na minimalny, od czasu do czasu mieszając. W między czasie przygotowujemy sos. W miseczce mieszamy śmietankę kremówkę/jogurt/śmietanę razem z żółtkami, przyprawami (zrezygnujcie z dodatku dużej ilości soli 😉 ) oraz większością uprażonych orzechów oraz sezamu. Gdy łosoś nabierze jasnoróżowego koloru zdejmujemy patelnię z ognia i wlewamy sos cały czas energicznie mieszając. Makaron odcedzamy. Pozostaje już tylko przełożyć go na talerze, polać sosem i posypać resztą orzechów i ewentualnie startym parmezanem.

Smacznego!

~Pâte

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Reklamy
Categories: Dania główne, Makaron, Ryby i owoce morza | Tagi: | 3 komentarze

Zobacz wpisy

3 thoughts on “Makaron z łososiem i gorgonzolą

  1. mniam!

  2. ulubione smaki! choc chwilowo mi ni wolno- ale kiedyś sobie odbiję:)

  3. Wygląda bardzo apetycznie. Chyba polecę wypróbować ten przepis, mniam 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

Stwórz darmową stronę albo bloga na WordPress.com.

%d blogerów lubi to: