Kopiec kreta

kopiec

 

Dziś w menu popularny Kopiec Kreta. Przepis lekko zmodyfikowany, spód zrobiony wg przepisu na murzynka (z zeszytu babci). W oficjalnej wersji do bitej śmietany dodaje się również posiekaną czekoladę, a cała masę utwardza się żelatyną. Moim zdaniem, jest ona zbyteczna. Zapraszam do wypróbowania, jest pyszny.

Składniki:

(na tortownicę o średnicy 22cm)

1 kostka margaryny

2 szklanki cukru

1/2 szklanki wody

3 łyżki kakao

2 szklanki mąki

4 jajka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

ok 0,5 l śmietanki 30-36%

kilka łyżek cukru pudru

2 opakowania śmietan-fixu (opcjonalnie żelatyna rozpuszczona w wodzie)

kilka bananów

Wykonanie:

Margarynę, cukier, kakao i wodę umieszczamy w garnuszku. Gotujemy aż do rozpuszczenia się składników (często mieszając). Odlewamy 3/4 szklanki na polewę. Następnie odstawiamy do ostygnięcia.

Oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy na sztywną pianę. Do przestudzonej masy dodajemy żółtka i przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. W trakcie dodawania mąki energicznie mieszamy, tak żeby nie zostały grudki (można użyć miksera). Na końcu dodajemy pianę z białek i mieszamy delikatnie aż do uzyskania jednolitej masy.

Pieczemy w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, przez ok 60 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 170-180 stopni.

Po upieczeniu ściągamy obręcz tortownicy i odstawiamy ciasto do ostygnięcia.

Gdy wystygnie, wydrążamy nożem/łyżką środek ciasta tak, aby została nam podstawa i ścianki o wysokości ok 1,5-2cm. Resztę ciasta odkładamy do miseczki (użyjemy jej do posypania)

Śmietankę ubijamy na sztywno dodając śmietan-fix oraz cukier puder do smaku.

Banany obieramy, kroimy wzdłuż i układamy na wydrążonym cieście. Polewamy masą kakaową a następnie pokrywamy bitą śmietaną tworząc górkę. Wierzch posypujemy pokruszonym ciastem lekko dociskając.

Odstawiamy na jakieś 30 minut do lodówki.

Delikatnie kroimy i jemy. : )

Smacznego!

~ Sucrée

kopiec1

 

Reklamy
Categories: Ciasta, Ciasta i desery | Tagi: | 1 komentarz

Zobacz wpisy

One thought on “Kopiec kreta

  1. Pingback: Kopiec Kreta | Relax Time

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

Blog na WordPress.com.

%d blogerów lubi to: