Ricotta hotcakes

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Delikatne, mięciutkie placuszki według przepisu Nigelli Lawson. Błyskawiczne w przygotowaniu, a zjedzone zaraz po zdjęciu z patelni smakują niczym lekki sernik.  Pycha!

Składniki
(na dwie śniadaniowe lub jedną duuużą obiadową porcję jeśli tak jak ja lubicie placuszki na obiad):

250 g serka ricotta

 125 ml mleka

2 duże jajka (białka i żółtka osobno)

 100 g mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Szczypta soli

2 łyżeczki oleju z orzeszków ziemnych do smażenia (lub masła)

 + do podania:  świeże maliny, truskawki, jagody lub co kto lubi 😉

Wykonanie:

Ricottę, mleko i żółtka jaj umieszczamy w misce i mieszamy do połączenia składników.  W drugiej misce umieszczamy mąkę, proszek do pieczenia, sól i wlewamy płynne składniki dokładnie mieszając. Na końcu delikatnie dodajemy do masy ubite na sztywną pianę białka.

Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy za pomocą łyżki naszą masę formując placuszki. Smażymy przez około minutę z każdej strony do zezłocenia. Podajemy ciepłe z ulubionymi dodatkami 🙂

~Pâte

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Reklamy
Categories: Dania mączne, Naleśniki i placki, Śniadania | Tagi: | Dodaj komentarz

Zobacz wpisy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

Blog na WordPress.com.

%d blogerów lubi to: