O roztapianiu czekolady słów kilka

W naszych przepisach często będziemy używały roztopionej czekolady. A że czekolada – jak na kobietę przystało- jest dość kapryśna, należy to zrobić w odpowiedni sposób. My najczęściej „kąpiemy ją w wodzie”.

Podczas roztapiania czekolady w kąpieli wodnej należy pamiętać o kilku podstawowych rzeczach, a na pewno nic złego naszej bohaterce się nie przydarzy. Oto nasze wskazówki:

1.       Staramy się używać czekolady jak najlepszej jakości

2.       Przed roztapianiem umieszczamy połamaną lub posiekaną czekoladę w suchej metalowej lub szklanej miseczce

3.       Miseczkę z czekoladą kładziemy nad naczyniem z lekko wrzącą wodą,  na minimalnej mocy palnika

4.       Naczynie z czekoladą nie powinno dotykać tafli wody

5.       Staramy się nie mieszać czekolady, trochę cierpliwości niech roztapia się powoli

Jeśli czekolada ma zostać roztopiona z masłem, śmietanką lub innymi składnikami powinny one być w temperaturze pokojowej i zostać umieszczone w miseczce z czekoladą jeszcze przed umieszczeniem jej nad wodą . Wyjątkiem jest śmietanka, którą możemy dodać zarówno przed jak i już po rozpuszczeniu się czekolady i energicznie wymieszać.

Gdy chcemy użyć roztopionej czekolady jako polewy do ciasta, najlepiej dodać do niej śmietanki, wtedy po schłodzeniu nie stworzy się skorupa – czekolada nie będzie pękać przy krojeniu kawałków.

choco1

choco2

Reklamy
Categories: Porady | Tagi: , | 4 Komentarze

Zobacz wpisy

4 thoughts on “O roztapianiu czekolady słów kilka

  1. Przyznam że do końca nie rozumiem
    „śmietankę dodajemy … jeszcze przed umieszczeniem jej (czekolady) nad wodą.”

    „Jeśli łączymy czekoladę ze śmietanką należy oba składniki energicznie połączyć (można to zrobić już po roztopieniu czekolady).”

    Jak mam energicznie połączyć śmietankę z czekoladą skoro mam ją dodać przed umieszczeniem czekolady nad wodą, czyli jest ona w postaci kostek ?

  2. Jeśli dodajemy śmietankę przed roztopieniem czekolady czyli wtedy, kiedy jest ona w postaci kostek to pozwalamy składnikom się samym połączyć ewentualnie mieszając od czasu do czasu. Jeśli natomiast dodajemy śmietankę, kiedy czekolada jest już roztopiona należy wmieszać ją energicznymi ruchami, żeby nam się nie zważyła 🙂

  3. Smakosz

    masło maślane….

  4. Jest super urządzenie do topienia czekolady. I nie trzeba się męczyć z ropieniem w kąpieli wodnej:)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

Stwórz darmową stronę albo bloga na WordPress.com.

%d blogerów lubi to: