Eklerki

eklerki1

Eklerki to moje ulubione ciastka. Zawsze przerażało mnie zrobienie gotowanego ciasta, słyszałam że jest je bardzo ciężko wykonać. Całkiem niedawno się zdecydowałam i okazało się, że nie ma w tym żadnej trudności. Ten przepis nadaje się zarówno do eklerków jak i do ptysiów. Polecam wszystkim i zapraszam do spróbowania 🙂

Eklery

(na ok 8 dosyć dużych ciastek)

Składniki na ciasto:

180 g mąki

80g masła

250ml wody

4-5 jajek

szczypta soli

Składniki na krem:

ok 400 ml śmietanki 30%

ok 250g serka mascarpone

(można zastapić serkiem homogenizowanym typu danio – jedno opakowanie, ok. 170g – krem jest wtedy bardziej lekki)

cukier puder do smaku

Wykonanie:

Wodę z masłem i solą zagotować. Doprowadzić do wrzenia, wymieszać. Zdjąć z ognia i od razu zasypać mąką. Dobrze wymieszać (ciasto powinno być jak plastelina). Wrócić z garnkiem na ogień i rozcierać ciasto  płaską stroną łyżki aż będzie gładkie i lśniące. Odstawić z kuchenki.

Gdy masa nieco ostygnie, dodawać po jednym jajku. Ja po wbiciu każdego jajka najpierw przez chwilę miksuję masę (końcówką do ucierania) a następnie znowu drewnianą łyżką rozcieram. Ciasto po jakims czasie wraca do ładnej, bardziej zwartej konstystencji. Ilość jajek waha się w zalezności od ich wielkości. Po dodaniu 4 jajka nalezy zwrócić uwagę na gęstość masy – musimy pamiętać, że ciasto powinno w miare zachować kształt po uformowaniu na blaszce.

Blache do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Uformować (w zalezności od tego, czy robimy ptysie czy eklery) albo „kulki” albo paski – wymiary mniej więcej 10x3cm. Można do tego użyć rękawa cukierniczego, albo zrobić to łyżką.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do ok 200 stopni i piec 25-30 min.

W tym czasie przygotować krem. Smietanke ubić na sztywno (można dodać ŚmietanFixu). Wciąż ubijając ( na wolnych obrotach miksera) dodać serek mascarpone. Gdy ładnie się połączą, dosłodzić do smaku.

Upieczone eklery wystudzić a następnie przekroić na pół. Najlepiej ostudzić całkowicie, ja nie czekałam więc ciężko było je kroić 🙂 Przełożyć kremem. Opcjonalnie polać czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej lub posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

~ Sucrée

eklerki4 eklerki3 eklerki2

Categories: Ciasta i desery, Ciastka i ciasteczka | Tagi: | 5 Komentarzy

Zobacz wpisy

5 thoughts on “Eklerki

  1. Beata

    przytuliłabym ❤

  2. eklerki to jedne z moich ulubionych ciastek, choć ciasto parzone wymaga więcej roboty niż klasyczny biszkopt- przygotowuje je dość często; probowałam wielu rodzajów nadizenia, ale to klasyczne- budyniowe zdecydowanie wygrywa:)

Dodaj odpowiedź do Beata Anuluj pisanie odpowiedzi

Stwórz darmową stronę albo bloga na WordPress.com.