Lasagne bolognese

lazania1

Lazania to pyszna i prosta potrawa, o której każdy z nas słyszał, natomiast niewiele osób robi ją samemu. Dlaczego? Może dlatego, że na pierwszy rzut oka wydaje się nieco skomplikowana.. Jednak to tylko pozory. Dla wszystkich, którzy uważają, że lazania jest trudnym w wykonaniu daniem – nic bardziej mylnego! Sosy są bardzo łatwe w przygotowaniu i spokojnie można je robić w tym samym czasie. Zapraszam do wypróbowania!

Składniki

Sos mięsny:

Ok. 700g mięsa mielonego (wieprzowego)

2 puszki pomidorów

1 duża cebula

Sól, pieprz, zioła prowansalskie

Sos beszamelowy:

3 łyżki masła

2 łyżki mąki

Ok 350ml mleka

¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, szczypta soli i pieprzu

Dodatkowo:

Ser żółty w plastrach lub starty

1 opakowanie makaronu Lasagne (należy sprawdzić, czy makaron, który kupiliśmy trzeba przed pieczeniem obgotować!)

Przygotowanie

Sos mięsny:

Mięso podsmażyć na patelni z odrobiną tłuszczu, żeby się przyrumieniło. Przełożyć do garnka, następnie dodać pomidory z puszki (można je wcześniej potraktować blenderem), zostawić na wolnym ogniu. Cebulę pokroić drobno, podsmażyć (do zezłocenia) i dodać do sosu. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami.

Sos beszamelowy:

W rondelku lub na większej patelni roztopić masło. Nie zdejmując z ognia dodać przesianą mąkę i dobrze wymieszać (do momentu otrzymania gładkiej zasmażki). Następnie odstawić z kuchenki i ciągle energicznie mieszając, bardzo powoli wlewać mleko. Jeśli zostaną nam grudki od mąki, nie ma, co się denerwować – wystarczy przetrzeć sos przez sito. Z gładkim sosem wracamy na kuchenkę, doprawiamy i gotujemy jeszcze 10-15minut (aż będzie gęsty).  Następnie odstawiamy, żeby ostygł.

Przygotować prostokątną, dosyć wysoką formę.

Jeśli chodzi o układanie warstw lasagne, to słyszałam wiele wersji, ale jeśli mam być szczera to według mnie kolejność nie robi żadnej różnicy. Należy tylko pamiętać, że na samym spodzie, pod pierwsza warstwą makaronu powinien być sos beszamelowy.

U mnie:

-sos beszamelowy

-makaron

-sos mięsny

-beszamel

-starty ser

I znowu makaron – sos mięsny itd., aż do wykończenia się składników. Wierzch posypać serem.

Piec w nagrzanym do 180*C piekarniku przez ok. 30-40 min (zależy od makaronu – ja kieruje się tym, co na opakowaniu).

I to tyle, smacznego! 

~ Sucrée

lazania2

lazania3 lazania4

Reklamy
Categories: Dania główne, Makaron, Mięsne | Tagi: | 1 komentarz

Zobacz wpisy

One thought on “Lasagne bolognese

  1. Żarłok

    Jadłbym codziennie 😀

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

Blog na WordPress.com.

%d blogerów lubi to: